Saturday, October 11, 2008

Tulumba Tatlisi


Hani derler ya `yeme de yaninda yat` diye...
Tulumba tatlisi da Turk mutfaginin bu sozu hakedenlerinden. Leyla`cim ellerine saglik, tadinin nefis oldugu herkes tarafindan onaylandi. Goruntusu bile yetiyor:)
Malzemeler:
3 kahve fincani un
3 kahve fincani su
3 yumurta
1 kahve fincani irmik
1 tatli kasigi sirke
1/2 cay kasigi tuz
1/2 kahve fincani siviyag

Serbeti:
4 su bardagi seker
3 su bardagi su,
1 dilim limon, kabuguyla (serbeti koyu bir kivam elde edene kadar kaynatip sogumaya birakin)

Hazirlanisi:
Su, yag, sirke ve tuzu rahat karistirilabilecek bir tavaya sirayla koyulur. Kisik ateste kaynayinca unu ilave edilip iyice karistirilarak hamur haline gelmesi saglanir. Ocaktan alinip hamurun sogumasini beklenir. Elle yogurulacak kadar sogudugu zaman yumurtalar teker teker hamura yedirilir. Hamur sicakken yumurtalari pisirecegi icin sogumasi lazim. Iyice yogurduktan sonra irmik eklenir. Hamurun cok kati olmamasi gerekiyor.(Detayli gormek icin asagidaki resimlerden yararlanabilirsiniz.)
Tulumba seklini verecegimiz siringanin icine hamurdan doldurulur. Genisce bir tavaya kizartma yagini koyup, alti kisik olarak acilir. Daha yag kizginlasmadan tulumbalar sikilir. Yavas yavas kabarip kizaracaklar. Isi yukseltilmez. Iyice kizartildiktan sonra soguk serbetin icine alinir. Guzelce karistirip serbeti cekmesini saglanir. 2-3dakika kadar bekledikten sonra servis tabagina alinir. Deneyin, nefis oldugunu goreceksiniz.
Afiyet olsun...
Tulumba Dessert

No comments: