Tuesday, March 4, 2008

Cemile`nin Balik Plakisi- Bati Afrika Usulu



Cemile biz gelmeden baslamis baligi hazirlamaya. 2-3 saati alan bir yemek, fakat ailecek tam bir ogun. Yaninda bir salata ile yemek hazir. Baligi zaten cok severim ama bu bir baska oldu. Alistigim balik plakilerinin tamamen disinda... Hele de hic kullanmadigim sebzeleri gorunce neticeden endiselenmedim degil. Fakat netice bir harikaydi! Afrika usulu bir aksam yemegi icin buyrun;
Malzemeler:
1 buyuk Somon veya levrek (yaklasik 2kg)
Baligin ici icin:
1 demet maydanoz
4 adet yesil sogan-dogranmis
1 taze kirmizi lulebiber-acisindan
Bir tutam karabiber
Tuz

Balik Tepsisi icin:
2 yerelmasi (tatli patates)
3-4 buyuk boy havuc
½ beyaz lahana
1 kucuk kasava veya yuka koku
4-5 adet kuru demirhindi meyvesi(tamarind)-soyulup dogranir
1 kizartmalik siviyag
½ kucuk kutu domates salcasi
1 sogan -dogranmis
3 su bardagi pirinc

Hazirlanisi:
1. Balik ici icin yazilmis malzemeler dogranip blenderda iyice ogutulur.
2. Balik buyuk parcalara ayrilir ve her parcanin icine delik acilarak bu karisim icine iyice sikistirilir.
3. Bir buyuk tencereye siviyag konulur ve baliklar icinde rengi iyice sararana kadar kizartilir.
4. Diger tarafta bir kap icine salca, sogan, tamarind ve biraz tuz eklenir. Bu karisima kizarmis baliklar konulur ve 5 dakika pisirilir.
5. Balik baska bir kaba alinir.
6. Tenceredeki salcali sosa 4 bardak su ve irice dogranmis diger sebzeler konulur. Sebzeler bu sosla iyice pisirilir.
7. Bir borcama once sebzeler uzerine baliklar gelecek sekilde konulur.
8. Pilavi icin pirinc yikanip suzgecte veya 2-3 dakika mikrodalga firinda tutularak pisirilir. (Istenirse normal pilav gibi de pisirilebilir)
9. Sebzelerin pisirildigi tenceredeki sos pilavla iyice karitirilir.
10.Buyukce bir servis tabagina once soslanmis pilav, uzerine sebzeli baliklar gelecek sekilde konulur. Sicak servis yapilir.
Afiyet olsun! Yemegin ardindan sindirimi rahatlatmasi acisindan yesilcay tavsiye edilir.

No comments: