Monday, March 17, 2008

Sarma


Malzemeler:
Yarim kilo uzum yapragi (1 lb.)
2 su bardagi pirinc
1 buyuk sogan- dogranmis
1 adet domates- ince dogranmis veya rendelenmis
1 adet yesil biber- ince dogranmis
2 yemek kasigi salca
1 adet limon
1 yemek kasigi kuru nane
1 tatli kasigi kirmizi biber
1 cay bardagi zeytinyagi
Bir tutam karabiber
Cam fistigi ve kusuzumu (istege gore)
Tuz

Hazirlanisi:
Sogan yarim cay bardagi zeytinyagi ile iyice kavrulur. Domates ve yesil biber eklenip 5 dak. daha pisirilir. Salca ilave edilir. 1-2 dak. daha kavrulup pirinc konulur. 1 su bardagi su ve diger tum baharatlar eklenerek suyunu cekene kadar karistirilir. Suyu tamemen cekince alti kapatilir. Yikanmis asma yapraklarina sarilarak, pisirilecek tencereye dizilir. Sarma islemi bitince, uzerine yarim limon kesilerek konur veya sikilir. Kalan zeytinyagi uzerine gezdirilir ve sarmalarin ust hizasina kadar tencere su doldurulur. Uzerine porselen bir tabak veya bazi yorelerimizde kullanilan sarma tasi konulur. Bununla sarmalarin gevsememesi icin agirlik yapilir. Kapagi kapatilip orta sicaklikta pisirilir. Tenceredeki su tamemen bitince tencere kenara alinir. Oda sicakliginda sogumasi saglanip servis yapilir.
Afiyet Olsun!

No comments: